Sesam fra Somalia: virksomheden, menneskene bag, landet og produktet

Sesamfrø fra Somalia

I Somalia er der en stolt tradition for produktionen af sesam af høj kvalitet og landet var engang en af verdens store eksportører af sesamfrø. Der er særligt gunstige jord -og klimaforhold til produktionen af sesam i Somalia, men på grund af det høje niveau af konflikt og korruption, er den internationale handel med sesam vanskelig.

Det er warfair's mission at give somalisk sesam den plads det fortjener på det europæiske marked og derigennem skabe arbejdspladser og indkomst i Somalia. Arbejdspladser, der ikke kun giver lokalbefolkningen en indtægtskilde, men også gør det vanskeligere for ekstremistiske organisationer at rekruttere unge mænd, fordi de unge mænd står stærkere, hvis de er i job.

Ifølge Verdensbanken giver især investeringer i den private sektor modstandsdygtighed og innovation i det skrøbelige og konfliktramte land.

Virksomheden Som Seed Agri

De Somaliske sesam vi sælger hos warfair, er opkøbt af SomSeed Agri i Mogadishu. SomSeed Agri opkøber og eksporterer sesam fra somaliske landbrug og har 30 kvinder og mænd ansat på fabrikken. Nedenfor kan I møde fem af dem og høre deres personlige historier.  

Som Seed Agri er en ambitiøs fødevarevirksomhed med mål om at nedbringe arbejdsløshed i Somalia og løbende uddanne og opkvalificere deres ansatte.  Virksomheden, der afskaller sesam, er den første af sin slags i Somalia og sigter særligt på det europæiske, nordamerikanske og japanske marked. Desværre er mange high-end markeder ubekendte med den høje kvalitet af Somalisk sesam, men dette er under forandring, da Som Seeds samarbejder med nogle af de største importvirksomheder af sesam i Europa. Det har også hjulpet virksomheden at warfair har udarbejdet en due diligence rapport og hjulpet med at øge synligheden for Som Seed Agri.

På nuværende basis samarbejder Som Seed Agri med 9000-10000 "out growers", dvs. landmænd der dyrker sesam i Somalia. Det betyder at omkring 50.000 mennesker får gavn af indtægten fra sesamproduktionen. Det tal som forventes at stige i takt med at øget afsætning af somalisk sesam på især det europæiske marked.

Virksomhedens eksportkapacitet ligger på ca. 740 ton om måneden, men skifter måned til måned alt efter efterspørgslen. Produktionen og antallet af ansatte forventes dog at øges til det dobbelte, når der efter planen installeres endnu en produktionsenhed på fabrikken - et vigtigt led i Som Seeds' udviklingsstrategi. 

warfair har hjulpet Som Seed Agri med at blive fødevarecertificeret, hvilket yderligere kan styrke afsætningen ikke mindst i Europa.

Læs due diligence rapporten om Som Seed Agri

Se videoen nedenfor om Som Seed Agri. 

  

Menneskene bag

Amina Ali

Amina Ali er 30 år og mor til 6 børn. Amina kvalitetstester sesamfrøene inden de bliver pakket. Amina har fået træning i fødevarekvalitet og arbejder tæt sammen med ledelsen i at sikre, at sesamen er af den ønskede høje kvalitet inden den bliver pakket. Hun fortæller ”Før jeg fik arbejde hos Som Seed var jeg husmor og tog mig af mine 6 børn. Vi levede af en lav-indkomst og under dårlige forhold. Jeg har lært meget om madkvalitet siden jeg blev ansat - jeg har endda brugt min viden i mit eget hjem og er nu mere bevidst om hvad mine børn spiser."

Rahma Mohamed

Rahma Mohamed på 29 år er ansvarlig for pakningen af sesamen. Tidligere arbejdede hun med rengøring, men hos Som Seed har hun fået nye kompetencer. Hun har fået træning i at håndtere maskinerne og sikrer at sesamen er korrekt pakket. Rahma beskriver hvordan det også betyder meget at være en del af et arbejdsfælleskab med flere kvinder ansat, og hvor der er fokus på at uddanne dem og give dem nye kompetencer; "vi er taknemmelige for at en virksomhed som Som Seed ansætter kvinder. Jeg har nu bedre arbejdsbetingelser og en løn til at forsørge mine børn".

Ali Warsame

Ali Warsame på 42 år har i tidens løb haft mange forskellige jobs og ingen jobsikkerhed. Nu har han været hos Som Seed i næsten 2 år, hvor han er ansvarlig for lageret. Her sikrer han at alle regler omkring fødevaresikkerhed og opbevaring bliver overholdt, for eksempel temperatur. "Jeg får en god løn, hvilket gør at jeg kan forsørge min familie og sende mine børn i skole", fortæller Ali.

Ismail Jama

Ismail Jama er 21 år og arbejdede tidligere med at høste afgrøder, men havde et ønske om at tilegne sig nye færdigheder og udvikle sig. I starten hos Som Seed, stod Ismail for mærkaterne til pakkerne, men blev efter et par måneder forfremmet og er nu ansvarlig for lagerføring -og kontrol. Ismail fortæller at han er mere glad nu, fordi han udvikler sig og lærer nyt; "hvem ved, måske bliver jeg en dag ansvarlig for en hel afdeling. Jeg er taknemmelig for de kompetencer jeg får her hos Som Seed, for eksempel også IT færdigheder. Det giver mig mange muligheder" .

Abdi Kofi er 25 år og står for pakningen af sesam. Før Abdi fik job hos Som Seed, havde han stor jobusikkerhed og ledte dagligt efter job. Stillingen hos Som Seed gør, at han de sidste 18 måneder har kunne stå op hver morgen med jobsikkerhed og dermed økonomisk tryghed til at forsørge familien og fortæller "jeg arbejder med glæde hos Som Seed så længe det eksisterer".

Somalia

Somalia har oplevet konflikt i næsten tre årtier med alvorlige menneskelige konsekvenser og usikkerhed. En halv million mennesker skønnes at være blevet dræbt og millioner er flygtet internt eller til udlandet.

Dannelsen af fredsoperationen (AMISOM) under FN og den Afrikanske Union og etableringen af en føderal regering i 2012 har ført til en skrøbelig men positiv udvikling i det krigshærgede land. Af befolkningen på godt 12 millioner mennesker lever over 40% dog i ekstrem fattigdom og omkring 5 millioner er afhængige af nødhjælp.

Somalia fortjener at få øget handel og investeringer til at støtte de skrøbelige fremskridt mod fred og fremgang.

Anvendelse

Anvendelsen af og fordelene ved sesam er mangfoldig. De små frø har en stor koncentration af en lang række vitaminer og mineraler og er rige på antioxidanter, proteiner og fibre. Desuden indeholder de også kalcium og jern.

Sesam kan bruges til boller og bagværk, til at lave hjemmelavet tahin og wok retter og i eksempelvis müsli og granola.

Opskrift på tahini (i danske munde ”sesamsmør”) opskrift

Ingredienser

500 g sesamfrø
½-1 dl olivenolie
½-1 tsk. salt

Læg sesamfrøene på en bageplade med bagepapir og rist dem i ovnen i 5-10 min på 200 grader indtil de er gyldne. Tag frøene ud og lad dem afkøle.

Hæld dem nu i en foodprocessor eller blender og blend til du har en ensartet masse. Du må væbne dig med lidt tålmodighed, da det kan tage lidt tid før frøene begynder at afgive olien og blive til en ”smør”.

Tilsæt olivenolie og salt undervejs indtil du har den ønskede smag og konsistens. Der kan evt. også tilsættes cashewnødder.

Skold et syltetøjsglas og påfyld med tahini. Nu er den klar til køleskabet, hvor den kan holde sig -og nydes godt af i 2-3 uger.

Tahini

Datablad

Sesamfrø, afskallede, premium 99,98%

Oprindelse

Somalia

Producent

Som Seed Agri Ltd.

Importeret i samarbejde med

Diaspolis

Lot nr.

042

Holdbarhed

10/2022

Pakning engros

Papirsække 25 kg

Vare

Varenummer

EAN

25 kg sække

SOSEH0000

1 kg SOSEH1000

500 gram

SOSEH0500

 

Ingredienser

Sesamfrø, afskallede

Næringsindhold pr. 100 g

Energi

2781 kJ / 673 kcal

Fedt

59,9 g

- heraf mættede fedtsyrer

6,66 g

Kulhydrat

2,1 g

- heraf sukkerarter

0.2 g

Protein

27,4 g

Fiber

7.9 g

Salt

0.03 g

Kan indeholde spor af nødder. Indeholder ikke GMO.

Bedst før: Oktober 2022. Opbevares tørt og køligt.                                 

 

Analyser

Vores sesam er gennemtestet og indeholder ingen pesticidrester (ethylene oxid < 0.01. Se laboratorieanalyser herunder). Vi arbejder sammen med Som Seed Agri om at få FSSC 22000 certificeret produktionen og forventer det vil ske i 2022. Dette vil bl.a. skabe et stærkere afsæt for en øget eksport, en mere optimal proces i udvidelsen af nye import samarbejder og uddannelsen af personale på fabrikken Som Seeds Agri.

Se her produkt specifikation og kvalitetsanalyse af vores sesam

Leverandør

warfair ApS

Adresse

Svinemosevej 7
DK-3670 Veksø Sj.
Danmark

Telefon

 +45 60 69 03 30

Email

mail@warfair.org

Web

www.warfair.org

CVR/EORI/VAT

DK40934731

Bank

Danske Bank
Registreringsnummer 3409
Bankkonto 12925107
IBAN kontonummer: DK4530000012925107 
BIC (SWIFT-adresse) DABADKKK