Safran fra Afghanistan

Land: Afghanistan
Vare: Safran, Negin kvalitet.
Virksomhed: Afghanistan Saffron Company (Herat Saffron)
Partner: International Trade Center
Due diligence rapport: Se Åben.
Forhandler: Karlsens Krydderier og Irma. Sælges også i warfair butikken.
Læs Impact Rapporten 

Om safran

Afghanistan producerer noget af det fineste safran i verden. Den afghanske safran har vundet internationale priser og omtales ofte som "Afghanistans røde guld". Men efter årtier med krig i Afghanistan er produktionen faldet og handlen med safran til Europa stort set stoppet.

Sammen med Karlsens Krydderier i Danmark har vi nu fået safran fra landmænd i Afghanistan til Danmark. Vi har importeret de første 2 kilo som sælges i Irma og de næste 3 kilo er på vej.

Godt 2/3 af landmændene har tidligere været flygtninge, men er nu vendt hjem. Produktionen af safran sikrer dem en indkomst, og hjælper dem med at kunne betale skolepenge for deres børn. Safran er samtidig en højværdi-afgrøde, der kan erstatte den skadelige produktion af opium og bidrager derfor, på mere end en måde, til fred, indkomst og stabilitet i Afghanistan.

Det er på alle måder en succeshistorie, og dem har Afghanistan brug for.

Afghanistan Saffron Company (handelsnavn Herat Saffron) har fået støtte af FN-organisationen International Trade Center til at blive både ISO og HACCP certificeret. Der har også været et dansk bidrag til safran produktionen: Den danske organisation DACAAR var aktivt involveret i opstarten af safran produktionen, blandt andet gennem støtte til over 200 landmænd og kvinder i Saffron Association of Barnabad. De har bidraget til produktionen af den safran, vi sælger i Danmark.

 

Læs den impact rapport som International Trade Center har lavet om safran produktionen her:

ITC Impact Sheet: Safran fra Afghanistan

Se video fra Afghanistan Saffron Company/Herat Saffron med hele produktionsprocessen her:

Om Afghanistan

Afghanistan har lidt under krig og konflikt i op mod 40 år, hvor hundredtusinder er blevet dræbt og millioner drevet på flugt. Kampene har haft en helt ødelæggende effekt på det afghanske samfund med usikkerhed, udbredt fattigdom og mangel på basale sociale ydelser i store dele af landet.

Af den samlede befolkning på godt 35 millioner mennesker lever mere end en tredjedel i ekstrem fattigdom og over seks millioner er afhængige af nødhjælp.

Afghanerne er ekstremt modstandsdygtige, men har hårdt brug for handel, arbejdspladser og indkomst. Det kan safran produktionen hjælpe dem med at få.