Pinjekerner fra Afghanistan

Land: Afghanistan
Vare: Jalghoza Pinjekerner
Virksomhed: Setara Dry Fruits & Nuts Processing
Due diligence rapport: Se Åben.
Forhandler: Basis Nuts og warfair butikken.

foto @setara

Om pinjekerner

Afghanistan producerer nogle af de fineste nødder, kerner og tørrede frugter. warfair samarbejder med den afghanske virksomhed Setara Dry Fruits and Nuts Processing og med Basis Nuts i Danmark omkring importen af afghanske pinjekerner til Danmark.

Fyrretræet Jalghoza, foto @setara

Der er kun få sorter af fyrretræer, hvorfra der kan produceres pinjekerner. Jalghoza pinjekernerne fra Afghanistan stammer fra de naturligt voksende fyrretræer i Hindu Kush bjergene mellem Afghanistan og Pakistan.

Pinjekerner er frøene fra fyrretræernes kogler. Kernerne ligger i en tyk, mørk skal der fjernes manuelt med hånden. Koglerne indsamles af familier, og opvarmes forsigtigt indtil frøene falder ud. 

forarbejdning af pinjekerner, foto @setara

Jalghoza pinjekernerne fra Afghanistan findes sjældent i Europa. De er ekstra store, meget smagfulde og smelter i munden med en smør og blomsteragtig smag. De er gode til pesto, salater, kager eller som snacks..

Produktionen bidrager til at skabe arbejdspladser og indkomster for afghanske landmandsfamilier. Det er der hårdt brug for.

Om Afghanistan

Afghanistan har lidt under krig og konflikt i op mod 40 år, hvor hundredtusinder er blevet dræbt og millioner drevet på flugt. Kampene har haft en helt ødelæggende effekt på det afghanske samfund med usikkerhed, udbredt fattigdom og mangel på basale sociale ydelser i store dele af landet.

Af den samlede befolkning på godt 35 millioner mennesker lever mere end en tredjedel i ekstrem fattigdom og over seks millioner er afhængige af nødhjælp.

Afghanerne er ekstremt modstandsdygtige men har hårdt brug for handel, arbejdspladser og indkomst.