Lakrids fra Afghanistan

Land: Afghanistan
Vare: Lakrids, som lakridsrod (50% skrællet) eller pulver.
Virksomhed: SHADIAN
Due diligence rapport: Se siden 
Åben.
Forhandler: Kan købes i warfair butikken.

Om lakrids fra Afghanistan

Lakridsrod fra Afghanistan anses for noget af verdens bedste hvad angår lakridssmagen på grund af det særlige klima og dyrkningen i bjergene i over 800 meters højde. Lakridsroden har et højt indhold (5,5-6%) af glycyrrhizic syre, som er det primære sødlige indholdsstof i lakridsrod.

warfair arbejder sammen med den afghanske virksomhed SHADIAN omkring import af lakridsrod fra Afghanistan til Danmark. Danskerne er blandt verdens største producenter og forbrugere af lakridsprodukter.

SHADIAN køber lakridsrod fra landmænd i det nordlige og nordøstlige Afghanistan (Wakhan korridoren) og forarbejder rødderne på fabrikken i Mazār-e Sharīf. Virksomheden forsøger at fremme en bæredygtig dykning af lakridsrod og træner landmændene i gode metoder til at plante, vande og høste.

Lakridsrod fra Afghanistan kan skabe arbejdspladser til både landmænd og fabriksarbejdere. SHADIAN har skabt omkring 120 direkte jobs og 5-600 indirekte jobs. 80% af de ansatte er kvinder.

Se vores Due-Diligence rapport for Lakrids fra Afghanistan godkendt af vores Etiske Komité og besøg vores side om Åbenhed for mere information.

Om Afghanistan

Afghanistan har lidt under krig og konflikt i op mod 40 år hvor hundredtusinder er blevet dræbt og millioner drevet på flugt. Kampene har haft en helt ødelæggende effekt på det afghanske samfund med usikkerhed, udbredt fattigdom og mangel på basale sociale ydelser i store dele af landet.

Af den samlede befolkning på godt 35 millioner mennesker lever mere end en tredjedel i ekstrem fattigdom og over seks millioner er afhængige af nødhjælp.

Afghanerne er ekstremt modstandsdygtige men har hårdt brug for handel, arbejdspladser og indkomst.