Kaffe fra Yemen

Land: Yemen
Produkt: Kaffe, arabica, traditionelle sort
Producent: Gården Jalat Al-Enab i Saa'da
Partner: The Yemen Journey
Forhandler:
 Coffee Collective (næste leverance i Maj 2021)

Om kaffen fra Yemen

Kaffen fra Yemen har været verdensberømt siden det 17. århundrede, hvor landet var det første til at starte eksport af kaffe gennem havnebyen Mocca. I dag producerer Yemen noget af verdens mest unikke arabica kaffe.

Kaffen dyrkes stadig i dag på samme måde som dengang for snart 400 år siden. Kaffetræerne vokser på mindre jordstykker højt oppe på bjergterrasser og i smalle bjergdale, hvor de naturlige dyrkningsmetoder og tørring oppe i højderne producerer små bønner med særlige frugtaromaer af abrikos, bær, rosiner og figner.

Da kaffen aldrig er blevet forædlet samlet, har de originale sorter af arabica planten udviklet sig i de afsides bjerglommer, hvor de lokale varieteter er blandt de ældste i verden.

Kvaliteten, de høje produktionsomkostninger, vandmanglen, de små brug og de lave udbytter gør kaffen fra Yemen til en af de dyreste i verden. Men kaffen giver landmændene en indkomst og langt det meste af produktionsomkostningerne i Yemen går til landmændene.

Vores partner, The Yemen Journey, køber kaffen direkte fra familie-landbruget Jalat Al-Enab in Bani Bahr området i Sa'ada af vores partner Yemen Journey. Kaffen dyrkes i 1900 meters højde i de tørre og utilgængelige bjerge i Yemen. Området har været hårdt ramt af krigen.

Familien plukker kaffebærrene i hånden og tørrer dem naturligt i solen på taget af gården. Der bliver kun brugt vand og naturliggødning, men der er endnu ikke en økologisk certificeringsordning i Yemen. Kaffebønnerne bliver afskallet og derefter sorteret i hånden.

warfair Kaffe fra Yemen sælges i Danmark af Coffee Collective.

Om Yemen

Efter årtier med ustabilitet, har Yemen siden 2011 oplevet en ødelæggende krig hvor titusinder er blevet dræbt og millioner er internt fordrevet.

Omkring 24 millioner, ud af den samlede befolkning på godt 28 millioner, har brug for nødhjælp og tæt på to-tredjedele af befolkningen lever i ekstrem fattigdom.

Kaffedyrkningen og handlen med kaffe skaber indkomst og arbejde, og det er der hårdt brug for. Kaffen er også et godt alternativ til den skadelige Khat produktion.

På mere end én måde bidrager kaffen derfor til fred og fremgang i Yemen.