Mange (sesam)frø små, gør en stor forskel

(Se nederst for opskrift på tahini med sesam fra Somalia).
I Somalia er der en stolt tradition for produktion af sesamfrø af høj kvalitet. Sesamplanten har særligt gunstige forhold i Somalia på grund af de gode jord- og klimaforhold. Sesam er den ældste olieholdige afgrøde vi mennesker har kendskab til og har mange arter, hvoraf de fleste er hjemmehørende i Afrika. På grund af dens robusthed har sesam været en eftertragtet handelsvare med stor fremgang helt tilbage fra oldtiden. Sesamplanten er en oprejst plante på 90-120 cm og frøene findes inde i de aflange kapsler på stænglen.



På trods af den høje kvalitet af Somalisk sesam, har den internationale handel været vanskeliggjort af den voldelige konflikt og korruptionen i landet. Vi vil give somalisk sesam den plads det fortjener på det europæiske marked og derigennem skabe arbejdspladser og indkomst i Somalia. Arbejdspladser, der ikke kun giver lokalbefolkningen en indtægtskilde, men også gør det vanskeligere for ekstremistiske organisationer at rekruttere unge mænd, fordi de unge mænd står stærkere, hvis de er i job. Verdensbanken har dokumenteret hvordan investeringer i den private sektor i Somalia er afgørende for modstandsdygtighed og innovation i det skrøbelige og konfliktramte land.

Den somaliske sesam vi sælger hos warfair, er fra SomSeed Agri i Mogadishu som opkøber og eksporterer sesam fra somaliske landbrug. Der er flere hundred landbrug, der leverer til SomSeed Agri og produktionen giver arbejde til flere tusind somaliere. Et tal, vi håber kan stige endnu mere.

Vores sesam er testet efter alle kunstens regler og indeholder ingen pesticidrester. Målet er på sigt at få certificeret sesam fra Somalia, men på grund af det høje niveau af konflikt i landet kan det endnu ikke lade sig gøre.

Anvendelsen af og fordelene ved sesam frø er mange. De små frø har en høj koncentration af en lang række vitaminer og mineraler og er rige på antioxidanter, proteiner og fibre. Desuden indeholder de også kalcium og jern. Sesam kan anvendes i vidt omfang i køkkenet. Giv dit bagværk eller din salat et generøst drys, eller kom dem i knækbrødet, brødet eller i din musli på morgenbordet. Mulighederne er mange. Vi har samlet et par opskrifter med sesam i højsædet, herunder en opskrift på tahini. Når frøene knuses, opnås nemlig en større gevinst ift. optagelsen af kalcium.

Tahini (i danske munde ”sesamsmør”) opskrift

Ingredienser

500 g sesamfrø
½-1 dl olivenolie
½-1 tsk. salt

Læg sesamfrøene på en bageplade med bagepapir og rist dem i ovnen i 5-10 min på 200 grader indtil de er gyldne. Tag frøene ud og lad dem afkøle.

Hæld dem nu i en foodprocessor eller blender og blend til du har en ensartet masse. Du må væbne dig med lidt tålmodighed, da det kan tage lidt tid før frøene begynder at afgive olien og blive til en ”smør”.

Tilsæt olivenolie og salt undervejs indtil du har den ønskede smag og konsistens. Der kan evt. også tilsættes cashewnødder.

Skold et syltetøjsglas og påfyld med tahini. Nu er den klar til køleskabet, hvor den kan holde sig -og nydes godt af i 2-3 uger.

Du kan anvende din tahini på mange måder. Tahini er en af hovedingredienserne til hummus, men kan også bruges som dip til grøntsager, som smørepålæg på rugbrød eller boller, i pitabrød, samt i dressinger, se eksempel nedenfor.

Dressing m. tahini

0,5 dl tahini
Saft af en ½ citron
½ tsk. flagesalt
Evt. 1 hvidløg
½-1 dl vand
Der kan også tilsættes cashewnødder som blendes med tahini.

Se vores tilbud på en Afrika-pakke med 1 kg sesam fra Somalia,1 kg cashewnødder fra Burkina Faso og to plader chokolade fra DR Congo.