På virksomhedsbesøg i Afghanistan

På en rejse til Afghanistan i år har Tahmina Salik besøgt en af ​​de virksomheder, warfair handler med; nemlig Ziba Foods. Hun er rådgivende bestyrelsesmedlem i warfair og har fulgt virksomhedens samarbejde med producenter i konfliktramte lande og var spændt på, hvordan det fungerede efter Talibans magtovertagelse. Læs hendes beretning nedenfor. Den blev først bragt i Globalnyt.

 

Jeg undrede mig over, at der slet ingen kvinder var til stede, da jeg ankom. Jeg har før magtskiftet talt med nogle af de ansatte kvinder online, hvor de udtrykte stor glæde over at kunne tjene til deres familier, men også stor bekymring over hvordan deres fremtidige jobsituation ville være. De fleste af medarbejderne var deres familiers eneste forsørgere.

Heldigvis viste det sig, at jeg bare var ankommet midt i frokostpausen. Ziba Foods stræber efter at ansætte kvinder og arbejde direkte med landmændene. Over 95 procent af de ansatte var kvinder, og det er de stadig.

Mødet med kvinderne i Ziba foods

Medarbejderne, klædt i marineblå uniformer og hvide hatte, afsluttede deres frokostpause, da jeg var ved at drikke min te færdig. Da jeg rakte ud for at hilse på dem, følte jeg ikke en antydning af den anonymitet, der følger med at møde nye mennesker – det føltes, som om de kendte mig, og jeg dem, og vores samtaler lignede en genforening. Jeg forstod, hvor værdifuldt deres job var for dem og de kunne mærke min lettelse, da jeg så dem arbejde.

Jeg gjorde dem selskab, da de vendte tilbage til deres arbejdsstationer, og talte med dem om den dag, da Taleban tog over. Jeg var klar over, at det måtte have været en traumatiserende dag for dem, men da jeg talte med dem, blev det endnu mere virkeligt. De fortalte mig, hvordan det tog dem flere timer at nå hjem på grund af den vanvittige trafik og desperationen på gaderne. Derefter var de blevet grebet af modløshed over det mørke kaos, der havde opslugt landet, og som forhindrede dem i at vende tilbage til arbejdet.

Men undergangen og dysterheden i deres øjne, udtryk og stemmer ændrede sig hurtigt til taknemmelighed og begejstring, da de fortalte mig om telefonopkaldet fra deres manager hos Ziba Foods, som fortalte dem, at de havde fået licens fra Taleban-regeringen til at fortsætte arbejdet.

Ziba foods medarbejdere i gang med at veje og pakke de hvide tørrede morbær fra Kapisa provinsen i Afghanistan.
Foto: Oriane Zerah

En af grundene til at det kunne lade sig gøre var, at der ikke var nogen mænd i Ziba Foods. Jeg var yderligere lettet over at erfare, at virksomheden også fortsatte kvindernes gratis transport til og fra deres hjem på trods af landets politiske og økonomiske kaos.

For mig at se viser det nødvendigheden af at fortsætte handlen med konfliktfyldte områder. Gennem handel kan man afværge mulige konflikter, og selv når konflikter opstår, kan fortsat international handel hjælpe med at reducere virkningerne af konflikterne på de enkelte mennesker.

I warfair vælger vi ikke side i politiske konflikter rundt omkring i verden. Men vi har sympati for de mennesker, som bliver ramt af disse politiske konflikter. Og så har vi en kærlighed for produkter af den højeste kvalitet, som produceres ved håndkraft og efter metoder, som er ved at uddø. Sammen skaber disse to principper filosofien for vores arbejde. Sikken en fornøjelse det var at besøge Ziba Foods.

warfair´s handel fortsætter i Afghanistan

warfair slår to fluer med et smæk ved at tilbyde os her i Vesten produkter i verdensklasse fra konfliktlande. Og samtidig tilbyde job, vækst og håb i lande, som virksomheder normalt holder sig væk fra på grund af den ekstra indsats, der er forbundet med at handle med et land i konflikt.

Vores handel med virksomheder i Afghanistan er fortsat, selv efter Taliban tog over i august sidste år – hvilket er en bedrift, som mange andre internationale virksomheder ikke har været i stand til at fastholde. Dette er også en af ​​de mange grunde til, at jeg var ivrig efter at besøge Ziba Foods i Kabul under mit besøg i februar. Hos Ziba Foods arbejder de direkte med små landbrug og kooperativer, og derfor har de landbrugsprodukter af højeste kvalitet. De af jer, der har smagt ghorbandi mandlerne, de hvide morbær, rosinerne og mange flere tørrede frugter fra Warfair, er klar over, hvad jeg taler om, når jeg henviser til deres ‘bedste kvalitet’.

Landmanden Abdullah fra Kapisa, der sælger morbær til Ziba Foods.
Det hvide morbærtræ stammer fra Kina, hvor træets blade bliver brugt som foder til silkelarver. Foto: Oriane Zerah

Ziba Foods køber og henter tørrede frugter fra forskellige provinser i Afghanistan, hvor medarbejderne rejser på kryds og tværs af landet for direkte at mødes med landmændene og få indsigt i deres produktionsprocessen og kvaliteten, hvorefter Ziba vælger de produkter, virksomheden vil have. Produktet checkes derefter i mikrobiologiske laboratorietest, hvorefter det opbevares ved -20 °C i cirka 72 timer, inden det behandles, pakkes og sælges.


Tahmina Salik er medlem af den rådgivende bestyrelse i warfair.